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Navegando por Assunto "Peixes de água doce"

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    Criopreservação de sêmen de peixe de águas doces tropicais: uma revisão tecnológica
    (2021-12-09) Oliveira, Kleydson Thyago Araujo de; Santos, Juliana Ferreira dos; http://lattes.cnpq.br/6621907859216486; http://lattes.cnpq.br/2338985038059708
    The aim of this article is to identify the techniques used in cryopreservation of fish semen. The methodology used was the integrative review of articles on the topic researched on Capes' Journal Portal and nine articles were chosen to be analyzed, as they contained all the information analyzed by the researcher. A table was also developed which contains a summary of the technique used in cryopreservation, in particular the biotechnological aspects, such as: diluents, cryoprotectants, packaging, freezing, storage, thawing and the activating solution. A mental map of the cryopreservation technique was developed, from fresh semen preparation to thawing and eventual use. The bibliography analysis shows that glucose is the most used diluent, together with Dimethylsufoxide - DMSO, as an internal cryoprotectant, the product is packaged in straws or microtubes, freezing is mainly done using a Dry Shipper and subsequent storage in liquid nitrogen (-196ºC) and the thawing is done quickly and for a short time and the subsequent activation is done with sodium chloride or sodium bicarbonate. It is concluded that the technique is well described and there is already a protocol for the development of cryopreservation.
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    Estágio supervisionado obrigatório (ESO) no laboratório de tecnologia da reprodução de animais aquáticos cultiváveis (Latraac) do Instituto de pesquisa e aquicultura ambiental (Inpaa), Toledo – PR
    (2023-04-27) Barros , Wik Maik Santos; Nunes, Diogo Martins; http://lattes.cnpq.br/0407093177034625; http://lattes.cnpq.br/5960999573661924
    O presente trabalho teve como objetivo descrever as experiências adquirida no Laboratório de Tecnologia de Reprodução de Animais Aquáticos Cultiváveis (LATRAAC). O Estágio Supervisionado Obrigatório, componente necessário para a obtenção do título de Bacharelado em Engenharia de Pesca, realizado, durante o período de 12 de dezembro de 2022 a 30 de Março 2023. Durante esse período foi acompanhado algumas atividades como, fabricação de ração extrusada para peixes de agua doce, manejo de qualidade de agua, analises físico química da agua, manejo reprodutivo de peixes de agua doce, realização de processamento de amostras biológicas para avaliação bioquímica, transporte de peixes de agua doce, treinamento de abate correto de peixes, acompanhamento de analises da qualidade do pesado em relação ao abate correto, A vivência adquirida foi de fundamental importância para meu crescimento profissional, como Engenheiro de Pesca, aliando prática a teoria.
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